login   |    register
AFV Club [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
135
M3A3 Stuart Light Tank

by: Mark Pieters [ BEAGLE_LICIOUS ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Waarschijnlijk de ultieme uitvoering van de ''Stuart Light Tank'' uitvoering in kit vorm...

 

CLICK IMAGE TO ZOOM
Wat zit er in de doos?
Wat zit er in en waarom zeg ik dat dit de ultieme uitvoering is?

Het is standaard AFV Club kwaliteit met instructies en meerdere sprues, maar deze kit levert ook nog eens drie photo-etch roosters, een aluminium loop, een aluminium AA stand, touw voor de kabels en zeer mooi gedetailleerde tracks (geen losse links!). En zelfs zonder die 200 delen voor het maken van een losse link track, krijg je toch nog ongeveer 300 onderdelen voor de voertuig zelf.

Dit is een zeer gedetailleerde kit, en ik ben zo onder de indruk dat ik mij hier naar Armorama moest haasten om jullie allen te vertellen hoe blij ik ben met de aankoop van deze kit.

Ik ben begonnen met de constructie en heb de ondertrein (chassis) gereed. De 4 bogey-eenheden zijn eenvoudig prachtig om naar te kijken. Ik ben bijzonder blij met de ‘’D’’ vormige track afstandhouders die op iedere bogey zitten. Op de Tamiya en Academy kits zijn deze te dik, lelijk en zonder enige schroef/kinknagel detail uitgevoerd. Bij deze kit is zelfs de kinknagel die de afstandhouder verbindt met de bogey aanwezig, evenals de draad die iedere kinknagel met de ’’return rollers’’ verbind. Iedere ‘’road wheel’’ en ‘’idler wheel’’ zijn voorzien van lasnaden aan de ribben tussen de spaken. De lasnaden zijn zeer subtiel, ik moest mijn bril afnemen en het onderdeel dicht bij mijn ogen houden, maar het is daar… De lasnaden algemeen zijn zeer duidelijk aanwezig op het model.
Sommige van de handgrepen voor de verschillende deuren en luiken zijn zeer dun en goed op schaal (voorzichtig met het verwijderen van de sprue!).
Simpel gezegd: deze kit mag gezien worden!

 

Een heleboel details
Genoeg kinknagels, bouten en lasnaden zijn voorzien op dit model. De koepelring is voorzien van tanden, alhoewel je dit niet kan zien bij een gemonteerd model. Maar voor de superdetaileerders die de koepel willen verwijderen voor bv een onderhouds diorama is het toch maar voorzien. Er is ook een (beperkte) koepel interieur aanwezig. De luiken voor de bestuurders kunnen ’’werkend’’ worden uitgevoerd.
Alle wielen kunnen draaien, indien goed gebouwd met uitzondering van de ’’return rollers’’.
Alle periscopen zijn voorzien en compleet, d.w.z. je krijgt niet alleen het onderdeel dat aan de buitenzijde zichtbaar is maar ook datgene wat aan de binnenzijden van de luik zit.
De .30 Cal. wapens zijn prachtig gedetailleerd en zullen er fantastisch uitzien eens ik ze heb in elkaar gestoken.
Er zijn een paar drukpunt markeringen aan de binnenzijde van de luiken en op een paar andere plaatsen evenals een paar inzinkingen, maar dit zijn er niet zo veel en eenvoudig te corrigeren.

 

Variaties
Tijdens de tweede wereldoorlog werd dit voertuig in Amerika gebouwd en zijn er zo’n 3,400 stuks gemaakt. Zo’n 2,400 werden er verkocht/geschonken aan de geallieerde landen.
De kit bevat verschillende onderdelen waarmee je verschillende versies kunt vormen. Zo kun je (buiten de US versie) een UK/Joegoslavische of een Franse/Chinese versie maken. Er zijn decals voorzien voor: de Free French 1st Moroccon 2nd Armored Division, 3rd Co. 1st Battalion Chinese Tank Group in Burma, Yugoslavian 1st Tank Brigage July 1944, Free French 5th Armored Division, British 5th Royal Regiment 22nd Armored Brigade June 1944, British 22nd Armored Brigade 7th Division June 1944 en tenslotte 1st Chinese Provisional Tank Group in Burma 1945. Meer dan genoeg decals dus!

 

Disclaimer en bevindingen
Ik ben geen kinknagel teller, maar ik heb on-line verschillende sites bezocht met referentiefoto’s. Alhoewel ik niet kan zeggen of het model al dan niet dimensioneel klopt of dat het aantal kinknagels het juiste aantal heeft lijkt het model er goed uit te zien.
Ik heb op ander sites gelezen dat de koepel de juiste grootte heeft (een probleem bij het oude Tamiya kit en gekopieerd door Academy), maar sowieso vanwege het knappe onderstel en de metalen delen is dit model voor mij een winnaar.
I vermoed dat er een M4 en een M3A1 versie in de maak is bij AFV, Ik hoop dit toch … het zou zonde zijn om het onderstel enkel maar voor dit model te gebruiken.
De aandacht voor detail door AFV Club is duidelijk te zien. Opgelet dit is een redelijk complexe kit en door de zeer kleine onderdelen niet echt geschikt voor een beginnende modelbouwer, alle andere, aanschaffen maar!
Dit model krijgt een 9 uit 10 vanwege ze inzinkingen en drukpunten (zo’n 4 en 6 resp.) maar zet een duidelijk nieuwe standaard: gedraaide aluminium loop, photo-etch roosters, handgrepen op schaal …
Eenvoudigweg prachtig.

SUMMARY
Percentage Rating
90%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: AF35053
  Suggested Retail: 40 Euro
  Related Link: 
  PUBLISHED: May 06, 2003
  NATIONALITY: United States
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 88.57%
  MAKER/PUBLISHER: 89.68%

About Mark Pieters (Beagle_licious)
FROM: OREGON, UNITED STATES

Currently restoring a 1944 GPW and two WWII Trailers, one Bantam, the other Willys. That's real 1:1 scale modeling folks!

Copyright ©2020 text by Mark Pieters [ BEAGLE_LICIOUS ]. All rights reserved.


   

What's Your Opinion?