login   |    register
AFV Club [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
135
Pak 40
Pak 40 Inbox Review
  • Box Art

by: Hans Thomas [ FLORRE ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

De 7.5 cm PaK 40 (PanzerabwherKanone) werd versneld ontwikkeld toen bij de invasie van Frankrijk bleek dat de PaK 35/36 niet opgewassen was tegen de Char B1 bis, en de Britse Matilda tank. Bij operatie Barbarossa deed dit tekort aan anti-tankkracht zich nog meer gevoelen bij de confrontaties met de Russische KV-I en KV-II. De PaK 40 werd uiteindelijk in november 1941 wanhopig in de strijd geworpen - met succes. Gedurende de rest van de oorlog werd de PaK 40 op elk front ingezet (info van de bouwbeschrijving van de kit).

Dit is geen spiksplinternieuwe bouwdoos, ze verscheen - als ik me niet vergis - in 2004. Wl behoort ze tot de laatste generatie 'multimediakits'. We vinden namelijk plastic, rubber, aluminium en PE terug in de doos.

We zien een mooie boxart, een PaK 40 op witte achtergrond, omstuwd met allerhande tekst.
Het is een eerder grote bouwdoos, en dat voor zo'n klein ding. Ik stelde me dan ook een massa onderdelen voor. Bij het openen van de doos viel de inhoud qua volume nogal tegen, de doos is bijlange na niet gevuld. Maar ik neem aan dat de reden is dat AFVclub een standaardmaat voor al zijn dozen gebruikt.

Echter, na het bestuderen van de sprues, de PE-onderdelen, en de handleiding was ik al lang meer dan gerustgesteld, dit was DIK in orde (bij het bouwen was ik bij stap 4 van de 15 al lng blij dat er niet ng meer onderdelen inzaten...).

De inhoud bestaat uit 4 olijfgroene sprues (A tot D), twee rubberen wielen, waar netjes 'continental' op te lezen valt, twee PE-pantserschilden, een PE-fretje met 4 onderdelen, en een mooie aluminium loop.
De handleiding is zeer duidelijk en gedetailleerd, met haarfijne tekeningen.

Het bouwproces is logisch opgedeeld in drie blokken, en het mooie is dat de sprues overeenkomen met deze drie blokken :

sprue A : het 'middenblok' met het kanon, terugslagmechanisme, pantserplaten, het feitelijke kanon dus.
sprue B : het onderstel
sprue C : de sleeparmen en toebehoren.
sprue D : afkomstig van de 10.5cm leFH18. Hier worden slechts enkele onderdelen van gebruikt.

Er zijn geen decals voorzien en in principe zijn ze ook niet nodig.

Het bestuderen van de sprues leert me dat er nauwelijks pin holes zijn, nauwelijks flash, slechts een tweetal sinkmarks (wel op moeilijk te herstellen plaatsjes), dat het detail fantastisch is en dat er zeer veel kleine breekbare onderdeeltjes zijn. Vooral de 'bouten' die tussen het eerste en tweede schild zitten beloven lollig te worden. AFVclub heeft een apart te verkrijgen setje met metalen boltheads voorzien (AF35073, ook bruikbaar voor de 8.8 cm Pak 43/41), moesten de plastic exemplaren kwijtgespeeld of beschadigd geraken - dit is niet ondenkbeeldig!

AFVclub heeft ook een aparte kit voor de munitie voor de PaK 40 uitgebracht, AF35075, ideaal voor dio-doeleinden.

Doordat er zoveel detail voorzien is, was men genoodzaakt het geheel in vele kleine onderdelen op te delen. Er gaat dus veel bouwwerk aan zijn, maar uiteindelijk komt dit de detaillering van het model duidelijk ten goede.

De pantserschilden zijn voorgevouwen, en zien er zonder meer foutloos uit. De overige PE-onderdelen en de banden zien er ook perfect uit, met een klein beetje flash aan n zijde, en een dikke pinmark aan de andere zijde - dit gewoon op de grond plaatsen, en het probleem is opgelost.

Dit belooft een zeer knap model met uitermate veel detaillering te worden. Het lijkt me af te raden voor de beginnende modelbouwer, maar degenen die het al wat in de vingers hebben gaan hier vast veel plezier aan beleven. Het kan zo uit de doos gebouwd worden, ik zie slechts ruimte voor extra detaillering bij de beschermbeugel links van het vuurblok, de ijzeren plaat is hier mijn insziens wat dik gegoten. Maar dat is wel echt muggeziften.

Kortom fantastisch model, van harte aanbevolen.

SUMMARY
Kwaliteitsvolle kit, rijk aan details. Kan recht uit de doos tot een topmodel gebouwd worden.Ten zeerste aanbevolen.
Percentage Rating
90%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: AF35071
  Suggested Retail: 25
  Related Link: 
  PUBLISHED: Jun 02, 2007
  NATIONALITY: Belgium
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 90.00%
  MAKER/PUBLISHER: 89.77%

About Hans Thomas (Florre)
FROM: WEST-VLAADEREN, BELGIUM

Copyright 2020 text by Hans Thomas [ FLORRE ]. All rights reserved.


   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
  • Spreus
  • Inbox