login   |    register

135
Kasseibaan met voetpad maken

Inleiding
Persoonlijk vind ik dat een voertuig, figuren,... pas echt tot hun rechtkomen wanneer deze geplaatst worden in een omgeving, met andere woorden: op een ondergrondje. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Je zet het voertuig op een houten plank, je koopt iets kant en klaar of je maakt het zelf. Persoonlijk maak ik dergelijke dingen liefst zelf waardoor ik het uitgespaarde geld kan investeren in modellen. Hier volgt een eenvoudige en goedkope manier om een ondergrondje te maken.


Ik heb gekozen voor een kasseibaan met voetpad.

Benodigdheden

- gladde ondergrond (ik gebruik hiervoor een plastic mapje)
- legoblokjes
- gips/plaaster
- schuurpapier
- iets om te graveren (hier heb ik een pincet gebruikt)
Gieten van de ondergrond
Eerst en vooral dienen we de grote te weten van het project. Deze is afhankelijk van het voertuig dat je gaat gebruiken, het geplande scenario, de grote van de oude fotokader (om een mooie omlijsting te hebben),... Nadat je de grootte weet, bouw je met legoblokjes een vierkant/rechthoek naar de gepaste grote. Deze rechthoek plaats je op het plastic mapje (of een gladde ondergrond) zodat de opgedroogde ondergrond er later vlot afkomt. Hierna giet je gewoon de gips ( niet te dik zodat hij goed verspreid) in de rechthoek en laten drogen...
Begin
Als de gips goed droog is, haal je de blokjes weg en kan je beginnen. Door middel van een Dremel en schuurpapier kan je gemakkelijk de grootte aanpassen en eventuele oneffenheden wegwerken. De gipsplaat is nu even groot als de plaat (of kader) waar het dient op te komen. Het plan is dus om naast de baan een verhoogd voetpad te leggen. Hiervoor slijp ik een stuk van de gipsplaat (foto1) dat overeenkomt met het voetpad. Het andere deel lijm ik op de plaat en verhoog het gedeelte waar het voetpad dient te komen. Dat verhogen kan met alles gebeuren. Het afgeslepen deel komt hierop geplakt. De ruwe vorm is nu klaar. De spleten tussen het voetpad en de weg zelf vul je op met wat plaaster. Hierna alles mooi opschuren en klaar! (foto 2 en foto 3)
Kraswerk
Dit is het leuke maar lange werk. Het krassen van de stenen dient heel precies te gebeuren. Ik heb gekozen voor vierkante stenen op het voetpad. Dat wil zeggen dat deze allemaal even groot moeten zijn dus uitmeten is hier noodzakelijk. Heel je werk is immers omzeep wanneer er bijvoorbeeld 1 rij stenen 2 millimeter kleiner is. Dat is echt geen zicht, ik spreek uit ervaring. Aan de rand van het voetpad komt een randsteen. (Foto 4.)
Close up van het resultaat: (foto 5.) De baan zal dus een soort kasseibaan worden met onregelmatige stenen. Let er zeker op dat de willekeur er duidelijk in te zien blijft. Vanaf je bepaalde vormen terugziet is het resultaat niet meer natuurlijk en realistisch. (Foto 6.)

Close up: (foto 7.)

Wanneer alles is uitgekrast: (foto 8.)

Conclusie
Je ondergronden zelf maken geeft je zoveel meer mogelijkheden. Je kan werkelijk alles maken aan de hand van wat referentiemateriaal en creativiteit. Om wat meer textuur in de stenen te krijgen kan je er nog eens overgaan met een staalborstel.
Op (foto 9) is de gevel te zien die erbij komt. Ook op dezelfde manier gemaakt (met legoblokjes en uitkrassen). Detail: (foto 10 en 11.)
Dit maken kostte werkelijk niks. Ik schat dat de kostprijs voor dit ondergrondje en de gevel uitkomt op een halve euro!!

Dit artikeltje betreft een nogal eenvoudig onderwerp maar toch hoop ik dat iemand er wat aan heeft.

Succes!

Koen Verbruggen
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg
  • Kasseiweg

About the Author

About Koen Verbruggen (koenele)
FROM: OOST-VLAANDEREN, BELGIUM